дозата на latuda

дозата на latuda

доза latuda

Въведение

latuda (Lurasidone) е лекарство с име на марка с рецепта. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри за лечение:

  • Основни депресивни епизоди, свързани с биполярно разстройство I. Лекарството е за употреба при възрастни, както и при деца на възраст 10 и повече години.
  • Шизофрения. Лекарството е за употреба при възрастни, както и при деца на възраст 13 години и повече.

latuda идва като устна таблетка. Той съдържа активния луразидон на лекарството и принадлежи към клас лекарства, наречени атипични антипсихотици. (Клас лекарства е група лекарства, които работят по подобен начин.) В момента Latuda се предлага само като лекарство с име на марката. Той не идва в родова форма.

за информация относно дозировката на Latuda, включително неговата форма, силни страни и как да приемате лекарството, продължете да четете. За цялостен поглед върху Latuda вижте тази статия.

Тази статия описва типични дози за Latuda, предоставени от производителя на лекарството. Когато приемате Latuda, винаги следвайте дозата, предписана от Вашия лекар.

дозата на latuda

latuda е одобрена за лечение на големи депресивни епизоди, свързани с биполярно разстройство при възрастни и определени деца. Лекарството също лекува шизофрения при възрастни и определени деца.

latuda форма

latuda идва като устна таблетка.

силните страни на латуд

Таблетките Latuda се предлагат в пет силни страни: 20 милиграма (mg), 40 mg, 60 mg, 80 mg и 120 mg.

Типично ръководство за дозиране

типичният обхват на дозата за латуда е от 20 mg до 120 mg. Няма „средна доза“ на лекарството. Обикновено вашият лекар ще ви започне с най -ниската доза Latuda за вашето състояние. Тогава те ще го коригират с течение на времето, за да достигнат сумата, която е подходяща за вас. Вашият лекар в крайна сметка ще предпише най -малката доза, която осигурява желания ефект.

Вашият лекар ще следи колко добре Latuda помага за облекчаване на симптомите. Може да имате увеличение на дозата, ако смятат, че това ще помогне при състоянието, което LATUDA лекува.

Следващата информация описва дозировки, които често се използват или препоръчват. Не забравяйте обаче да вземете дозата, която вашият лекар предписва за вас. Вашият лекар ще определи най -добрата доза, за да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за биполярна депресия

latuda лекува основни депресивни епизоди, свързани с биполярно разстройство при възрастни. Този етап при биполярно разстройство може също да се нарече биполярна депресия. Latuda може да се използва и при възрастни с лекарства литий или валпроат за това състояние.

За тези цели типичната начална доза на Latuda за възрастни е 20 mg, веднъж на ден. Максималната дневна доза Latuda е 120 mg.

доза за шизофрения

При възрастни, типичната начална доза за латуда за шизофрения е 40 mg, веднъж на ден. Максималната дневна доза Latuda е 160 mg.

дозите на Latuda варират в зависимост от няколко фактора. (Вижте раздела „Фактори, които могат да повлияят на дозата ви“ по -долу.) Вашият лекар ще определи дозата, която е най -добра за вас.

Кога да вземете Latuda

Вероятно ще вземете Latuda веднъж дневно. Опитайте се да приемате лекарството приблизително по едно и също време всеки ден. Правейки това, нивото на лекарството в тялото ви може да остане постоянно и да работи ефективно.

Трябва да приемате Latuda с храна или голяма закуска от поне 350 калории. Това помага на Latuda да остане във вашата система достатъчно дълго, за да може тялото ви да абсорбира пълната доза.

Дългосрочна употреба

latuda е предназначена да се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар https://harmoniqhealth.com/ определите, че Latuda е безопасен и ефективен за вас, вероятно ще го приемете дългосрочно.

Детската доза

Ето малко информация за дозировките на Latuda при деца.

Детската доза за биполярна депресия

Latuda лекува големи депресивни епизоди, свързани с биполярно разстройство I. Този етап при биполярно разстройство може също да се нарече биполярна депресия. Лекарството е одобрено за употреба при деца на възраст 10 и повече години.

За тази цел типичната начална доза е 20 mg, веднъж на ден. Максималната дневна доза Latuda за тази възрастова група е 80 mg.

дозите на Latuda варират в зависимост от няколко фактора. (Вижте раздела „Фактори, които могат да повлияят на дозата ви“ по -долу.) Лекарят на вашето дете ще определи дозата, която е най -добра за вашето дете.

Детската доза за шизофрения

latuda е одобрена за да се одобри, за да Лекувайте шизофрения при деца на възраст 13 години и повече. За тази цел типичната начална доза е 40 mg, веднъж на ден. Максималната дневна доза Latuda за тази възрастова група е 80 mg.

дозите на Latuda варират в зависимост от няколко фактора. (Вижте раздела „Факторите, които могат да повлияят на дозата ви“ по -долу.) Лекарят на вашето дете ще определи дозата, която е най -добра за вашето дете.

корекции на дозата

Определени условия могат да повлияят на начина, по който вашите Тялото отговаря на Latuda. Вашият лекар може да намали дозата ви, ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците.

Също така, някои лекарства могат да ви причинят твърде много или твърде малко латуда в тялото си. Някои лекарства, които засягат ензим в организма, наречен CYP3A4, могат да взаимодействат с Latuda. За да научите повече за лекарствата, които могат да взаимодействат с Latuda, вижте тази статия.

Важно е да поговорите с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, за да могат те да увеличат или намалят дозата си според нуждите.

Фактори, които могат да повлияят на вашата доза

Дозировката на Latuda, която вашият лекар предписва, ще зависи от няколко фактора. Те включват:

  • Типът и тежестта на състоянието, които използвате Latuda за лечение на
  • Вашата възраст

Други медицински състояния Можете да повлияете и на дозата на Latuda. За повече информация вижте „корекции на дозата“ в раздела „Дозировка“ по -горе.

пропуснато доза

Ако пропуснете доза Latuda, вземете я веднага щом си спомните. Ако е почти време за следващата ви доза, не се „удвоявайте“ в дозата си. Просто вземете следващата доза, както обикновено. Ако имате въпроси кога да вземете пропусната доза, поговорете с вашия лекар или фармацевт.

, за да се уверите, че не пропускате доза, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или таймер на вашия телефон или изтегляне на приложение за напомняне. Кухненският таймер също може да работи.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси за Latuda и техните отговори.

Каква е дозата на Latuda за биполярна 2 Разстройство?

latuda не е одобрен за лечение на биполярно 2 разстройство (наричано още биполярно разстройство на II). Но някои лекари могат да предписват Latuda Off-Label за разстройство на биполярно 2. Използването извън етикета е, когато лекарство, което е одобрено за лечение на едно състояние, се използва за лечение на различно състояние.

Ако се интересувате да приемате Latuda за разстройство на биполяр 2, поговорете с Вашия лекар.

Мога ли да дъвча, разделям или смачкам Latuda?

не. Не бива да дъвчете, разделяте или смачквате таблетки Latuda. Не забравяйте да ги погълнете цели.

Ако имате проблеми с преглъщането на хапчета, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да предложат начини да улеснят приемането на лекарства.

Как да приемате Latuda

latuda идва като устна таблетка, която преглъщате. Трябва да приемате лекарството с храна или голяма закуска от поне 350 калории. Това помага на Latuda да остане в системата ви достатъчно дълго, за да може тялото ви да абсорбира пълната доза.

Вероятно ще приемате Latuda веднъж дневно. Опитайте се да приемате лекарствата приблизително по едно и също време всеки ден. Правейки това, нивото на лекарството в тялото ви може да остане постоянно и да работи ефективно.

latuda и злоупотреба

В клиничните проучвания хората, приемащи Latuda, не злоупотребяват с лекарството. Но поради начина, по който лекарствата действат върху мозъка, това може да накара хората да злоупотребяват с латуда.

Ако сте злоупотребявали с наркотици преди, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви посъветват как да използвате Latuda безопасно.

latuda и предозиране

Важно е да не използвате повече Latuda, отколкото предписва вашият лекар. За някои лекарства приемането на повече от препоръчителното количество може да доведе до странични ефекти или предозиране.

Ако вземете повече от препоръчителното количество latuda

Обадете се веднага на вашия лекар, ако вярвате Взехте твърде много латуда. Друг вариант е да се обадите на Американската асоциация на центровете за контрол на отровите на 800-222-1222 или да използвате неговия онлайн инструмент. Ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 или местния номер за спешни случаи или отидете в най -близкото спешно отделение.

Извличане и полезни ресурси

Дозировките в тази статия са типични дози, предоставени, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар препоръча Latuda за вас, той ще предпише дозата, която е подходяща за вас. Винаги следвайте дозата, която вашият лекар предписва за вас.

Както при всяко лекарство, никога не променяйте дозата си на Latuda без одобрението на вашия лекар. Ако имате въпроси относно дозата на Latuda, която е подходяща за вас, поговорете с Вашия лекар.

Освен да научите за дозировката, може да искате друга информация за Latuda. Тези допълнителни статии могат да ви бъдат полезни:

  • Повече за Latuda. За информация за други аспекти на Latuda, вижте тази статия.
  • Подробности за биполярното разстройство и шизофрения. За подробности относно биполярното разстройство вижте нашия списък с статии за биполярно разстройство. За да научите повече за шизофренията, вижте нашия списък на статиите за шизофрения.

Отказ от отговорност: Медицинските новини днес положиха всички усилия, за да се уверят, че цялата информация е фактически правилна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и експертизата на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да приемате лекарства. Информацията за лекарството, съдържаща се тук, подлежи на промяна и няма за цел да покрие всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не показва, че комбинацията от лекарство или лекарство е безопасна, ефективна или подходяща за всички пациенти или всички специфични употреби.

  • Аптека/ фармацевт

Contents