Ce se întâmplă în fiecare etapă a cancerului de sân?

Ce se întâmplă în fiecare etapă a cancerului de sân?

Etapele de cancer de sân își propun să descrie cât de departe a progresat cancerul. Etapa va afecta diferitele simptome și opțiuni de tratament.

Medicii folosesc diverse modalități de a pune în scenă cancerul de sân. Patru etape largi definesc unde se află cancerul, indiferent dacă este încă în locația inițială sau dacă s -a răspândit în alte părți ale corpului.

Cu toate acestea, un medic va folosi și alte sisteme și informații pentru a identifica etapa și a decide ce tratament este cel mai potrivit și care este probabil că perspectiva este. Etapa nu este singurul factor care afectează tratamentul și alte decizii. Alte considerente includ markeri precum receptivitatea hormonilor, gradul de cancer, tipul, sănătatea generală a persoanei și așa mai departe.

Fiecare caz va fi diferit. Cu toate acestea, un medic poate ajuta individul să înțeleagă modul în care cancerul îi va afecta și la ce să se aștepte.

Comitetul mixt american pentru cancer (AJCC) supraveghează stadializarea cancerului de sân. Drept urmare, toți medicii de cancer descriu și clasifică etapele cancerului în același mod.

stadializarea AJCC este cea mai frecvent utilizată metodă pentru cancerul de sân și permite tuturor medicilor să descrie, să clasifice și să stabilească cancerul în același mod. Aceasta implică două sisteme: stadializare patologică și stadializare clinică.

Identificarea etapei

O modalitate de a identifica stadiul este de a privi țesutul corpului și de a vedea cât de departe s -au răspândit celulele canceroase. Acest lucru oferă următoarele etape largi:

 • In situ: Există o schimbare a celulelor care ar putea deveni canceroase și invada alte țesuturi în timp.
 • Localizată: este prezentă o tumoră dar nu s -a răspândit.
 • Regional: Cancerul s -a răspândit dincolo de locația inițială până la ganglionii limfatici din apropiere.
 • Distant sau metastatic: cancerul s -a răspândit în alte părți ale corpului și alte organe dincolo Locația inițială.

Cu toate acestea, această descriere singură nu reflectă complexitățile cancerului de sân. Din acest motiv, medicii folosesc și alte metode și alte informații.

TNM Staging

crucial pentru stadializarea cancerului de sân este sistemul TNM.

Literele TNM media următoarele:

 • t = tumoră: Aceasta indică amploarea sau dimensiunea tumorii și cât de mult se implică țesutul mamar.
 • n = noduri: Acest lucru arată dacă cancerul are cancerul Răspândiți -vă la ganglionii limfatici și câte a afectat.
 • M = metastaze: atunci când cancerul s -a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi organele îndepărtate, țesuturile și oasele.

Sistemul de stadializare TNM folosește și numere. Numerele, de la 0 la 4, descriu etapa, iar informațiile din stadializarea TNM ajută la determinarea numărului.

Alți factori care afectează opțiunile de tratament și perspective sunt starea și gradul.

Starea tumorii

Un medic va folosi rezultatele testelor care arată prezența și absența biomarkerilor specifici pentru a evalua starea tumorii. Aceștia vor pune una sau mai multe dintre următoarele întrebări în timp ce vor examina rezultatele:

 • Există proteine ​​de receptori de estrogen (este ER+ sau ER-)?
 • Există progesteron Proteine ​​receptoare (este PR+ sau PR-)?
 • Produce niveluri ridicate de proteină HER2 (este Her2+ sau Her2-)?
 • Este triplu negativ, cu alte cuvinte, EE-, PR- și HER2-?
 • Ce modele genetice apar dacă se efectuează testarea genetică?

Gradarea cancerului

Gradul indică cât de rapid este probabil să crească cancerul și să crească În ce măsură arată ca celule normale.

poate fi:

 • Gradul 1 sau gradul scăzut: celulele arată similar cu țesutul sănătos și probabil vor crește lent.
 • Gradul 2 sau gradul intermediar: celulele arată oarecum diferit și probabil vor crește la un ritm moderat.
 • Gradul 3 sau gradul înalt: celulele arată foarte diferit și pot crește rapid.

Teste de diagnostic

Pentru a determina stadiul, un medic poate efectua teste, inclusiv:

 • O examinare fizică
 • Teste de sânge
 • CT și scanuri pentru PET
 • Raze X, inclusiv o mamografie

De asemenea, este demn de remarcat asta, în timp ce testele inițiale poate ajuta cancerul în stadiu și grad, medicul poate NE ed pentru a -și revizui decizia pe măsură ce mai multe informații devin disponibile.

Testele de laborator pe o tumoră după operație, de exemplu, pot furniza informații care să fie diferite de rezultatele unei biopsii, deoarece există mai multe țesuturi de analizat.

etapa 0 Cancerul de sân

O persoană cu cancer de sân în stadiul 0 are un tip de cancer noninvaziv.

Aceasta înseamnă că celulele canceroase sunt prezente, dar nu s -au răspândit nicăieri în altă parte a corpului. Cu unele tipuri, cu toate acestea, poate exista un risc de dezvoltare a cancerului de sân mai târziu.

Exemple de cancer de sân neinvaziv sunt carcinomul ductal in situ (DCIS) și carcinomul lobular in situ (LCIS).

În DCIS, celulele care aliniază conductele de lapte ale sânului au devenit cancer, dar nu s -au răspândit în țesutul mamar înconjurător.

În LCIS, sunt prezente în căptușeală de glande producătoare de lapte la sân, dar nu s-au răspândit dincolo de aceste lobule.

O mamografie poate detecta DCIS. Cu toate acestea, de obicei nu detectează LCIS. O persoană poate primi un diagnostic de LCIS în timpul unei biopsii pentru o altă problemă a sânului.

Diagnosticul precoce al cancerului de sân în stadiul 0 înseamnă că o persoană poate primi un tratament prompt. Acest lucru ar putea împiedica cancerul să se transforme într -un tip de cancer de sân invaziv.

Tratament pentru cancerul de sân în stadiul 0

Nu toată lumea cu cancer de sân în stadiul 0 are nevoie de tratament. Dacă testele sugerează că tratamentul este o idee bună, opțiunile includ:

chirurgie

O lumpectomie implică eliminarea celulelor canceroase din sân. Este o opțiune când celulele rămân într -o zonă. Aceasta este o procedură relativ scurtă și simplă, iar o persoană ar trebui să poată merge acasă după operație în aceeași zi.

Dacă celulele canceroase apar pe tot sânul, medicul poate recomanda o mastectomie, care implică îndepărtând întregul sân. Chirurgii plastici pot reconstrui sânul în același timp sau o dată ulterioară.

Medicare ajută cu o mastectomie?

Terapia hormonală

hormonul estrogen, găsit Desigur, în organism, poate avea impact asupra unor tipuri de cancer de sân. Dacă o persoană are receptor de estrogen pozitiv (ER+) sau progesteron receptor pozitiv (PR+) cancer de sân, un medic poate sugera tratament hormonal în plus față de operație.

stadiul 1 cancer de sân

În etapa 1 cancer de sân, celulele canceroase au invadat țesutul mamar din jur. Cancerul de sân din stadiul 1 are două subcategorii – 1A și 1B.

Etapa 1A

Persoanele cu cancer de sân din stadiul 1A au o tumoră care nu măsoară mai mult de 2 centimetri (cm) în diametru care nu s -a răspândit în afara sânului.

Etapa 1B

Acesta este cancerul de sân invaziv. O persoană poate să nu aibă o tumoră în sân, dar celulele canceroase s -au format în clustere cu diametrul de 0,2–2 (milimetri) mm. Acestea pot fi, de asemenea, în ganglionii limfatici.

În mod alternativ, poate exista o tumoră de până la 2 cm în sân și grupuri mici de celule canceroase care măsoară 0,2–2 mM dezvoltându -se în ganglionii limfatici.

Dacă acesta este cazul și cancerul este ER+ sau PR+, un medic este încă probabil să -l clasifice drept cancer în stadiul 1A.

Invazia microscopică este locul în care celulele canceroase au început să se răspândească în afara laptelui căptușeală sau lobule de conducte. Dacă se întâmplă acest lucru, medicii pot încă să clasifice cancerul ca cancer de sân din stadiul 1, cu condiția ca aceste celule să nu măsoare mai mult de 1 mm.

Aflați mai multe despre cancerul de sân avansat local, atunci când o tumoră este mare, dar nu s -a răspândit în alte zone.

Tratament pentru cancerul de sân din stadiul 1

Medicii pot oferi o varietate de opțiuni de tratament pentru cancerul de sân în stadiul 1, deși chirurgia este tratamentul primar.

Chirurgie

O lumpectomie sau mastectomie sunt ambele opțiuni chirurgicale viabile pentru persoanele cu cancer de sân în stadiul 1. Un medic va decide ce intervenție chirurgicală este cea mai potrivită în funcție de locația tumorii primare, cât de mare este, de dimensiunea sânului, a istoricului familial, a geneticii și a preferinței persoanei.

Doctorul poate efectua, de asemenea, o biopsie pe unul sau mai multe ganglioni limfatici.

După îndepărtarea țesutului, îl vor trimite la un laborator pentru teste suplimentare. Rezultatele vor ajuta la informarea deciziilor cu privire la următoarea etapă a tratamentului.

Radioterapie

Radioterapia este un tratament standard pentru cancerul de sân în stadiul 1. Cu toate acestea, decizia va depinde de factori, cum ar fi vârsta persoanei, tipul de cancer, dimensiunea tumorii și dacă există celule canceroase în ganglionii limfatici.

Ce implică radioterapia pentru cancerul de sân?

Terapia cu hormoni

Dacă cancerul de sân este ER+ sau PR+, terapia cu hormoni poate fi eficientă. Terapia cu hormoni funcționează prin prevenirea creșterii estrogenului, care ajută cancerul să crească, prin blocarea estrogenului să se atașeze la țesut și la alimentează creșterea cancerului sau ambele.

Terapia cu hormoni poate ajunge la celulele canceroase la sân, precum și în alte zone ale corpului și poate reduce riscul de revenire a cancerului.

Ce este terapia hormonală pentru cancerul de sân ?

În unele cazuri, un medic poate recomanda chimioterapia. Acest lucru va depinde de dimensiunea tumorii, de cât de probabil este să se răspândească cancerul și de starea receptorului hormonal al tumorii. Nu toate tipurile răspund la acest tratament.

Medicul poate sugera să facă un test cunoscut sub numele de Oncotip DX, care poate ajuta să arate dacă beneficiile chimioterapiei sunt susceptibile de a depăși dezavantajele pentru anumite persoane. Acestea vor baza această sugestie pe factori precum starea receptorului hormonal al tumorii și cât de departe s -a răspândit.

Cu toate acestea, Institutul Național de Cancer a remarcat că testul poate fi mai puțin precis pentru femeile americane negre decât pentru femeile albe non-hispanice, bazată pe un studiu publicat în 2021.

Ce Se întâmplă în chimioterapie pentru cancerul de sân?

terapie țintită

Dacă cancerul de sân al unei persoane este HER2 pozitiv, un medic poate recomanda să folosească terapie țintită, cum ar fi trastuzumab (Herceptin), fie singur, fie alături de chimioterapie.

După cum implică numele, terapiile vizate au o țintă specifică. Chimioterapia, pe de altă parte, afectează întregul corp. Terapiile vizate pot avea efecte adverse. Cu toate acestea, acestea sunt de obicei mai puțin severe decât efectele secundare ale chimioterapiei.

Chemioterapia este singura opțiune? Aici, aflați despre câteva alternative posibile pentru a discuta cu un medic.

Cancerul de sân din stadiul 2

Cancerul de sân din stadiul 2 are, de asemenea, subcategorii cunoscute sub numele de 2a și 2b.

Etapa 2A Cancerul de sân este cancerul invaziv:

 • Nu există o creștere a tumorii în sânul în sine, dar masele canceroase cu diametrul de peste 2 mm cresc în până la trei ganglioni axilari (în și în și în jurul axilului) sau a ganglionilor limfatici în apropierea pieptului.
 • O tumoră la sân are un diametru sub 2 cm, dar s -a răspândit la ganglionii limfatici axilari.
 • Tumora este de 2- 5 cm în diametru, dar nu s -a răspândit prostaline opinii la ganglionii limfatici axilari.

Cancerul de sân 2B este un cancer de sân invaziv unde:

 • O tumoră 2- 2- Diametrul de 5 cm crește în ganglionii limfatici alături de grupuri de celule canceroase. Aceste celule canceroase formează grupuri de dimensiuni de 0,2 mm – 2 mm.
 • Există o tumoră cu diametrul de 2–5 cm, iar celulele canceroase s -au răspândit la unul până la trei ganglioni limfatici axilari sau ganglioni limfatici de către sân.
 • Tumora este mai mare de 5 cm, dar celulele canceroase nu s -au răspândit la ganglionii limfatici axilari.

Aflați mai multe aici despre cancerul de sân din etapa 2.

Tratament pentru cancerul de sân în stadiul 2

Cel mai frecvent tip de tratament pentru cancerul de sân în stadiul 2 este chirurgia.

În majoritatea cazurilor, tratamentul implică eliminarea cancerului. Persoana poate suferi o lumpectomie sau o mastectomie. Medicii și individul pot decide pe baza dimensiunii și locației tumorii. Chirurgul poate elimina, de asemenea, unul sau mai multe ganglioni limfatici.

Terapie combinată

Un medic poate recomanda o combinație de radioterapie, chimioterapie și terapie hormonală (dacă cancerul este hormon receptiv) pentru persoanele cu cancer de sân 2A sau 2B.

Terapie neoadjuvantă

În unele cazuri, un medic poate recomanda terapia neoadjuvantă, care este chimioterapia înainte de operație pentru a reduce dimensiunea unei tumori.

Subcategoriile pentru cancerul de sân din etapa 3 sunt 3a, 3b și 3c.

3a Cancerul de sân este un cancer de sân invaziv unde:

 • acolo acolo nu este o tumoră în sân sau o tumoră de orice dimensiune crește alături de cancerul găsit în patru până la nouă ganglioni limfatici axilari sau ganglionii limfatici de către sânul.
 • O persoană are o tumoră mai mare de 5 cm. De asemenea, au clustere de celule canceroase ale sânului în ganglionii limfatici care au un diametru între 0,2-2 mm.
 • Tumora este mai mare de 5 cm. De asemenea, cancerul s -a răspândit la unu până la trei ganglioni limfatici axilari sau la ganglionii limfatici din apropierea sânului.

Cancerul de sân 3B în stadiul 3B este cancerul de sân invaziv unde:

 • O tumoră de orice dimensiune s -a răspândit în peretele pieptului sau pielea sânului, provocând umflarea sau un ulcer să se dezvolte.
 • Celulele canceroase pot fi, de asemenea, prezente până la nouă ganglioni limfatici axilari.
 • Pot fi prezente în ganglionii limfatici de către sânul.

Aflați mai multe despre cancerul de sân în stadiul 3 aici.

Cancerul de sân inflamator

Dacă cancerul se răspândește pe pielea sânului, o persoană poate avea cancer inflamator. Medicii consideră acest lucru cel puțin în stadiul 3B.

Simptomele includ:

 • Înroșirea pielii
 • Umflarea sânilor
 • Căldura în Sânul

Celulele canceroase sunt prezente în ganglionii limfatici și, eventual, pielea.

Cancerul de sân 3C în stadiul 3C este un cancer de sân invaziv unde:

 • Nu există o tumoră în sân sau tumora poate fi de orice dimensiune și s -a răspândit în peretele pieptului sau al pielii sânului.
 • Cancerul poate fi, de asemenea, prezent în 10 sau mai multe ganglioni limfatici axilari.
 • Cancerul s -a răspândit la ganglionii limfatici ai unei persoane deasupra sau sub gulerul sau ganglionii limfatici axilari sau ganglionii limfatici localizați aproape de închidere Sâna.

Tratamentul pentru cancerul de sân în stadiul 3

Tratamentul pentru cancerul de sân în stadiul 3 poate include următoarele, în funcție de tipul de cancer și de alți factori:

 • Chimioterapie
 • Chirurgie
 • Radiație (în unele cazuri)
 • Terapie țintită
 • Terapie cu hormoni
 • Chimioterapie neoadjuvantă înainte de operație pentru a micsora o tumoră

Persoanele cu cancer de sân în stadiul 3 vor avea nevoie probabil de radioterapie pentru a ucide orice celule canceroase rămase. De asemenea, medicii pot recomanda terapia hormonală, precum și terapii suplimentare țintite, dacă este necesar.

Cancerul de sân în stadiul 4

O persoană cu cancer de sân în stadiul 4, numită și cancer de sân metastatic, are Cancerul care s -a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere și, de asemenea, mai îndepărtate ganglioni limfatici și alte organe din organism.

Cancerul de sân din stadiul 4 este cel mai avansat stadiu. Cancerul de sân din stadiul 4 poate fi, de asemenea, cancerul de sân care a revenit pentru a afecta alte părți ale corpului. Cancerul care s -a întors în alte părți ale corpului se numește cancer de sân metastatic recurent

Ce se întâmplă atunci când cancerul de sân se răspândește la plămâni?

Tratament pentru cancerul de sân în stadiul 4

Tratamentul pentru cancerul de sân în stadiul 4 poate include următoarele, fie singur, fie în combinație:

 • Chemiterapie
 • Terapie cu hormoni
 • Terapie țintită, care vizează proteina care permite celulelor canceroase să crească
 • imunoterapie, ceea ce stimulează capacitatea organismului de a lupta împotriva cancerului

În cazuri rare, un chirurg va opera pentru a încerca și a elimina tumori. Aceasta nu este de obicei prima opțiune.

Cu toate acestea, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau a altor probleme care se pot dezvolta ca urmare a cancerului de sân din etapa 4. Acestea includ compresia măduvei spinării, eliminarea maselor unice cauzate de metastaze și fixarea oricăror oase rupte.

Un medic poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a trata simptomele conexe, cum ar fi durerea.

noi tratamente Și terapiile apar tot timpul și oricine are cancer de sân în orice stadiu poate face voluntar pentru a încerca aceste noi tratamente. Oamenii care consideră acest lucru ar trebui să discute cu medicul lor pentru a vedea dacă sunt disponibile încercări în zona lor.

Mai multe despre sistemul de stadializare TNM

, precum și numere, un zero sau un ‘x x „Urmează adesea literele t, n și M. Conform AJCC, mediainS sunt următoarele:

 • TX: Nu există suficiente informații despre prezența sau dimensiunea tumorii pentru a o defini.
 • T0: Nu există dovezi ale unei tumori primare invazive este prezent. Celulele canceroase nu au devenit încă în țesut sănătos.
 • T1 – T3: Aceasta descrie dimensiunea sau întinderea tumorii.
 • nx: Nu există informații despre ganglionii limfatici.
 • N0: Nu există dovezi de cancer în ganglionii limfatici din apropiere.
 • N1 – N3: Aceasta descrie dimensiunea sau întinderea implicării ganglionilor limfatici.
 • MX : Nu există informații despre metastaza îndepărtată.
 • M0: Nu sunt prezente dovezi de metastaze îndepărtate.

Considerații privind tratamentul cancerului de sân

Etapele cancerul de sân ajută medicii și indivizii să înțeleagă cât de departe afectează cancerul și ce opțiuni de tratament pot fi eficiente. Cu toate acestea, alți factori pot juca, de asemenea, un rol în luarea deciziilor de tratament.

aceștia includ:

 • Age
 • Preg preg